Historie

Misschien is het leuk om te weten wat de history is achter deze sport?

 

In 1871 woonde in Bridgeport Conneticut, een man genaamd William Russel Frisbie. Hij nam een bestaande bakkerij over en noemde dit bedrijf “The Frisbie Pie Company”. Al snel verkocht hij zo’n 80.000 taarten per dag! Van de tinnen taartplaten waarop de taarten werden verkocht, keerden er na de tweede wereldoorlog een groot aantal (ongeveer 5000!) niet terug naar de bakkerij. Later bleek dat deze werden gebruikt om mee te gooien door een aantal enthousiaste mensen die dit als prettig tijdverdrijf beschouwden.

 

Dit tijdverdrijf werd zo populair, dat een man genaamd Walter Fred Morrison, de schijven ging produceren in plastic omdat deze niet konden deuken zoals de tinnen. Deze “Morrison’s Flying Saucer” werd de voorloper van de huidige frisbee-discs.

 

In 1955 werden deze schijven zo interessant gevonden door 2 medewerkers van het bedrijf “Wham-O Manufacturing Company, dat deze de productierechten van de schijven opeisten en de schijf gingen produceren onder de naam “Pluto Platter”. Fred Morrison patenteerde de naam frisbee, nadat hij de ie in ee had veranderd en net als vele andere merknamen is frisbee de verzamelnaam gebleven voor alle schijven die er bestaan. Uiteindelijk ontstond de originele term “Frisbee disc by Wham-O” een Fastback schijf die toen werd gebruikt in de inmiddels ontstane frisbee sport, gespeelt door 2 menselijke teams, welke bestaat uit een aantal varianten:

  • Ultimate, teamsport, (7 tegen 7 waarbij je al overgooiend de frisbee in het eindvak van de tegenstander moet vangen).
  • DDC (Double Disc Court, een variant waarbij je twee tegen twee speelt met twee schijven. Het is de bedoeling door slim gooien voor elkaar te krijgen dat de tegenstander twee frisbee’s te gelijk vast heeft of dat een frisbee op de grond in zijn vak ligt)
  • Freestyle, een show maken met je lichaam en de frisbee, wordt in Nederland eigenlijk niet echt beoefend.
  • Individuele onderdelen, waaronder Distance, TRC (Throw Run Catch, ver gooien en ook nog zelf met 1 hand vangen), MTA (Maximum Time Aloft, gooien en met 1 hand vangen waarbij de tijd telt dat de schijf in de lucht is) en Accuracy (een heleboel frisbee’s vanuit verschillende hoeken en afstanden door een vierkant van 1 bij 1 meter gooien)
  • Discgolf (Golf maar dan met frisbees in plaats van balletjes en golfclubs)

 

VAN DE FRISBEE HOND
Waar het ooit is begonnen is niemand duidelijk. Wel door wie ooit bekend werd dat je met een hond heel goed kunt frisbeeën. Die eer gaat absoluut naar Alex Stein, eigenaar en trainer van de legendarische Ashley Whippet. Hij werd als Whippet geboren in Oxford, Ohio op 2 oktober 1971 en kado werd gedaan aan Alex. Hij is jaren op rij wereldkampioen geweest. Ashley kon zo goed frisbees vangen uit welke positie dan ook en met zo’n enorme behendigheid dat Alex dacht dat hij met haar de showbusiness in kon. Hij wilde inschrijven voor een talentenjacht. Alex belde met een bureau in Hollywood, maar de organisatie geloofde hem niet toen hij vertelde dat zijn hondje 35 mijl p.u. kon halen, 9 feet hoog kon springen en daarbij met een salto frisbees kon vangen.

 

een st1

 

Alex liet het er niet bij zitten en benaderde Wham-O, de maker van de frisbees. Hier waren ze slechts een beetje geïnteresseerd, wat in het geheel niet genoeg was voor Alex. Gelukkig hadden zowel Alex als Ashley veel moed en in Augustus van 1974 smokkelde Alex zijn Ashley een stadion in. Daar werd op dat moment een baseball wedstrijd gehouden die landelijk live werd uitgezonden op televisie. Tussen de 7e en de 8e inning, rende hij samen met zijn hond het veld op en gaf een wervelende show van 8 minuten totdat hij werd gearresteerd. Wat veel verdelender was, was dat Ashley ineens in geen velden of wegen meer te bekennen was. Het toeval wilde dat Irv Lander, toen directeur van de International Frisbee Association, in het stadion aanwezig was bij de wedstrijd. Hij betaalde borg voor Alex die daardoor weer op vrije voeten kwam. 3 dagen later was Ashley echter nog altijd niet gevonden en beide mannen maakte zich ernstige zorgen. Gelukkig had een jongen die Ashley had zien weglopen haar opgevangen en verzorgd. Hij kontact op met Stein en bracht Ashley en Alex weer tezamen. Alex en Ashley werden beroemdheden en gaven shows op baseball wedstrijden. Zij kwamen diverse malen op tv o.a. bij David Letterman. Ze waren zelfs ooit in het witte huis! Ashley zette de basis voor de disc-dog sport en leidde een aktief, atletisch leventje tot ze 11 maart 1985 op 14 jarige leeftijd stierf . Overal hadden zij samen ondertussen hun sporen achtergelaten.