Frisbee

Er zijn vele redenen te bedenken waarom je de dogfrisbee sport zou gaan beoefenen met je hond.

 

Het is een geweldige manier om de conditie van je hond optimaal te houden, waarbij niet voorbij gegaan moet worden aan die van jezelf! Het is ontspannend en geeft enorme voldoening als je ziet dat je hond net zo veel plezier heeft als de handler!

 

Daarnaast is het goed voor de opbouw en het in stand houden van een stevige spiermassa. Dit is goed voor het natuurlijke afweermechanisme van alle spieren, maar ook voor de optimale bescherming van de gewrichten. Daarom je hier gerust kunt spreken van een verbeterde algehele gezondheid.

 


Ook is het leren gooien met de frisbee en het trainen van de hond om deze te vangen, een echte uitdaging, dit is plezier voor zowel trainer als cursist. Samenwerken als een team is wat de relatie tussen baas en hond versterkt en daar heb je in de thuissituatie een en al profijt van. Er is een duidelijk verminderd risico dat de hond probleemgevend gedrag gaat vertonen door geestelijke verveling, gewoonweg omdat de hond voldoende geestelijk wordt gestimuleerd en daardoor voldaan kan uitzien naar een nieuwe training samen met zijn grootste vriend, zijn baasje! Wanneer wordt deelgenomen aan wedstrijden heeft zelfs het hele gezin grote pret, want de wedstrijddagen zijn een echt uitstapje en de moeite waard!

 

Voor wie is de sport geschikt?

Zelfs de meest geschikte rassen voor deze sport, worden niet als frisbee hond geboren. Het vergt veel tijd, energie en geduld om een topper van je hond te maken. Daarom is deze sport wel geschikt voor nagenoeg alle hondenrassen, maar niet voor alle hondeneigenaren!

 

 

De sport is in 1998 naar Nederland overgewaaid uit (hoe kan het ook anders) Amerika. Daar is deze manier van bezig zijn met de hond, echt onder de topsporten gaan vallen. De jaarlijkse Wereldkampioenschappen trekken dan ook vele duizenden bezoekers vanuit de gehele wereld en dat terwijl het slechts voor enkele wereldlanden was toegestaan hieraan deel te nemen! We spreken over “was”, want sedert 2000 mogen ook Europese landen deelnemen aan de wereldkampioenschappen dankzij de fanatieke beoefenaars hier! In Amerika is één organisatie overkoepelend wat betreft de frisbeesport. Een van de nadelen dat wij hier in Europa daarvan ondervinden is dat de geschikte frisbees tot op heden alleen in Amerika worden gemaakt. Zoals het echte Hollanders gegeven is, wordt ook hier de kat uit de boom gekeken alvorens er een productiebedrijf opstaat en zegt: “wij gaan de schijven voor Europa maken” voorlopig nemen we dat hier op de koop toe, want frisbee met je hond is een geweldige leuke bezigheid, ook als je nooit van plan zou zijn om aan wedstrijden mee te doen. Plezier voor baas en hond staat voorop, alle reden dus om na het volgen van deze cursus, meteen zelf ook met trainen te beginnen, je hondenpartner kijkt je vast al vragend aan!

 

Veiligheid een belangrijk punt !!!!
Dogfrisbee is een funsport! Het is de bedoeling dat u en uw kameraad tezamen veel fun hebben aan deze sport. Het mooie aan deze sport is dat alle hondenrassen kunnen deelnemen. Zelfs op wedstrijdniveau vind u diverse hondenrassen. U traint bij ons in een kleine groep waardoor u zo veel als mogelijk individueel les krijgt. Zo kan iedereen op een voor hem zo gunstig mogelijk tempo trainen. Het is belangrijk dat u lesneemt bij deskundige trainers welke opgeleid zijn om op een verantwoorde manier te trainen. De hond, en baas dienen op verantwoorde wijze te trainen. Voor de baas betekend dit veel oefenen op het gebied van gooien. Je kan niet zomaar zonder gaan oefenen met je hond omdat er dan een grote kans is op blessures.

 

FASTBACK EN K10 FRISBEES
De meeste “frisbees” die je overal kunt kopen, zijn ronduit gevaarlijk voor de hond. Harde plastic frisbees, of die met een kegel eraan zodat een hond ze makkelijker van de grond af kan pakken, zijn gevaarlijk en niet geschikt voor de sport! Deze, maar ook andere “promotie” frisbees van hard plastic, kunnen zorgen dat de hond een paar tanden verliest of zijn bek opensnijdt. Een frisbee moet van zachte kunststof zijn gemaakt en moet je kunnen dubbelvouwen zonder dat hij breekt. Er mogen absoluut geen scherpe randjes of uitsteeksels aan zitten, je kunt deze als ze ontstaan makkelijk verwijderen met een mesje en een schuurpapiertje.

 

De “slappe” frisbees van stof zijn leuk om zomaar wat te spelen met de hond, maar niet geschikt voor de sport. (indien een hond door medische redenen uitsluitend met deze frisbees kan trainen, kan door de wedstrijdorganisatie speciale ontheffing worden verleend)

 

De frisbees die in de sport worden gebruikt, zijn heel veilig. Dit zijn de zogenaamde “Fastback” schijven. Helaas worden deze tot op heden uitsluitend in Amerika gemaakt en rust er patent op het model. U kunt deze frisbees bij ons verkrijgen. Wij importeren deze namelijk naar Nederland zodat we deze kunnen gebruiken tijdens onze lessen. De toegestane schijven worden in heel Europa gebruikt voor de wedstrijden, het is dus prettig als de hond deze frisbees als herkenbaar beschouwt als u aan wedstrijden gaat deelnemen.

 

Laat de hond nooit zelf met de frisbee spelen, houd deze uitsluitend voor de oefeningen samen met de baas. De fastback schijven kunnen gemakkelijk in de vaatwasser, zodat je ze mooi schoon kunt houden. De klassieke fastback schijf is wel gevoelig voor kou en gaat sneller stuk als je buiten traint als de temperatuur rond of onder het vriespunt is. De FLEX fastback schijf kan bij elke temperatuur worden gebruikt en verdient dus de aanbeveling.

 

Kapotte frisbees behoren in de prullenbak. Wanneer de rand is gescheurd kun je de schijf niet meer gebruiken voor de hond omdat deze als een projectiel door de lucht zweeft en op die manier als wapen fungeert.

 

Regels die verbonden zijn aan de frisbees, zijn in heel Europa gelijk en gebaseerd op de bestaande Amerikaanse regels. De

Fastback schijven die worden gebruikt voor de sport, zijn hier ook speciaal voor bedoeld.

 

Het is de bedoeling dat u met tenminste 2-3 frisbees werkt. Het liefst 5. Als je maar 1 frisbee zou gebruiken, wordt het een apporteerspelletje, wat niet de bedoeling is en het extra moeilijk wordt om een Freestyle show te geven.